گزارش سبزوار پيام


گزارش / تاریخ: 25 مرداد 1402 / کد مطلب: 15077 / نظرات: 0


آه از این کنجکاوی‌های خانمان‌برانداز


آه از این کنجکاوی‌های خانمان‌برانداز انسان فطرتا موجودی کنجکاو است که در مواجهه با هر رویداد و اتفاق جدید به دنبال کشف و یا تجربه آن است اما گاه این کنجکاوی‌ها به اندازه‌ای مخرب و ویرانگر است که راهی برای بازگشت نمی‌گذارد و تجربه استعمال مواد مخدر را باید در همین زمره قلمداد کرد.

به گزارش ایرنا، اعتیاد به مواد مخدر یک پدیده شوم اجتماعی است که ابتدا باید باورهای نادرست در باره آنرا شناخت چرا که معمولا در بین افرادی که گرفتار آن می‌شوند برخی باورهای غلط و اشتباه وجود دارد و از طرفی اطلاعات معتبر و درست در مورد معتاد شدن به انواع مواد مخدر و محرک های صنعتی و سنتی، بسیار اندک است و بیشتر مردم اعتیاد را صرفا نوعی عادت به انجام کاری می دانند و حال آنکه در واقع اعتیاد بسیار پیچیده تر از یک عادت معمولی است.

در قرن ۲۱ میزان تهدیدها علیه سلامت جسم و روان بشر هر روز نسبت به قبل در حال تغییر و افزایش است و مافیای مواد مخدر و شبکه سودآور، هوشمند، فعال و خلاق آن، خود را با فناوری روز منطبق کرده و صدها گونه از انواع مواد روانگردان را در سطح جوامع عرضه کرده است.

همین شبکه سودجو و سوداگر در نخستین گام برخی باورها و نگرش های غلط را در بین نوجوانان و جوانان نسبت به اعتیاد و مصرف مواد مخدر شکل داده است که ضرورت دارد برای در امان ماندن افراد از اعتیاد، نسبت به اصلاح این گونه باورها اقدام شود.

ضرورت تقویت مهارت زیستن در جوانان

در بین نوجوانان برخی از نگرش‌ها و باورهای غلط در مورد اعتیاد و مصرف مواد مخدر شکل گرفته که ضرورت دارد برای در امان ماندن افراد از اعتیاد، نسبت به اصلاح اینگونه باورها اقدام شود.
دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی اظهار داشت: در عصر فرامدرنیته، نسل جوان و نوجوان ما داده‌ها و اطلاعات مختلفی را از طریق شبکه های ماهواره ای و سایت‌ها و دیگر رسانه‌ها به دست می آورد و برای اینکه بتوانیم در این جنگ رسانه ای موفق باشیم باید مهارت زیستن را در جوانان و نوجوانان افزایش دهیم.

محمدحسین صالحی افزود: فقدان و فقر اطلاعات در بین جوانان زمینه گرایش آنان به مصرف مواد را در راستای یافتن آرامش، لذت کاذب و رهایی از اضطراب‌ها و افسردگی‌ها فراهم می‌کند.

وی گفت: ارائه باورهای غلط و فریب‌های فرهنگی، زمینه مصرف مواد مخدر و روان گردان ها را در جامعه به ویژه بین جوانان فراهم می سازد و از جمله باورهای غلط نسبت به مواد مخدر عدم اعتیادآوری و بی عوارض بودن مواد مخدر صنعتی، غلبه بر استرس و مشکلات روانی، کسب انرژی مضاعف به واسطه مصرف مواد صنعتی، افزایش قوای جنسی، افزایش تمرکز و خلاقیت، شب بیداری و تسهیل درس خواندن و بی تفاوت شدن نسبت به مشکلات است.

وی ادامه داد: متاسفانه مافیا و شبکه هوشمند مواد مخدر با تبلیغات فریبنده هر ازگاهی ماده جدیدی را رو می‌کند و در پی افزایش مصرف‌کننده و مشتری‌مداری است که به طور مثال می توان به باورهای غلط در خصوص مصرف ماده "گل" و "ماری‌جوانا" اشاره کرد مبنی بر این که این مواد اعتیادزا نیستند، در صورتی که این ۲ ماده توهم‌زایی چند برابری نسبت به "حشیش" داشته و قطعا اعتیاد به آنها شرایط ناگواری را برای نوجوانان و جوانان در پی خواهد داشت.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: در این دنیای پرآشوب و تهدید، پیشگیری اولیه از اعتیاد به عنوان یک اولویت مهم و اساسی در سالم سازی جامعه مطرح است و اساسی‌ترین هدف این است که افراد سالم را مصون‌سازی کنیم تا به سمت اعتیاد نروند و اطلاع‌رسانی و آگاهی جامعه، آموزش مهارت‌های زندگی، تقویت فعالیت‌های جایگزین، توسعه خدمات مشاوره‌ای و توجه به رویکرد علمی در اقدامات پیشگیرانه از اولویت‌ها در پیشگیری اولیه از اعتیاد است.


کنجکاوی های هدایت نشده

دبیر کمیته فرهنگی پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی نیز گفت: بسیاری از نوجوانان و جوانان کشور با سه مشکل فقر دانش، نداشتن مهارت زیستن و کاهش آستانه تحمل مواجه هستند و سایت ها، شبکه ها و کانال های فعال در فضای مجازی فارسی زبان به نوجوانان و جوانان ایرانی باورهای غلط را در حوزه اعتیاد یاد می دهند، این عدم آگاهی و دانش سبب گرایش جوانان به مواد مخدر و روان گردان ها شده است.

محسن نظری ادامه داد: کنجکاوی‌های هدایت نشده و رواج باورهای غلط در مورد مواد مخدر و روان گردان ها یکی از مهمترین دلایل اعتیاد در نسل جوان و زنان جامعه است که متاسفانه تبلیغات نادرست در بستر رسانه و فضای مجازی و عدم دانش و آگاهی مناسب در زمینه پیشگیری از اعتیاد، باعث بروز مشکلات و آسیب های فراوانی شده است.

بیشتر بخوانید:

این گل بهار زندگی‌ات را خزان کند

تصویر زندگی از پس این شیشه مات است

وی بیان کرد: الگوی مصرف مواد مخدر در سطح جهان تغییراتی داشته است و این تغییر الگو با رواج باورهای نادرست، ایجاد نیاز در مخاطب و تبلیغات دروغین نظیر کاهش استرس، ایجاد شادی و افزایش تمرکز ایجاد شده است که متاسفانه این تغییر الگوی مصرف گرایش جوانان به استفاده از مواد مخدر را بیشتر کرده است.

بهترین راه برای مبارزه با اعتیاد، جلوگیری از نخستین مصرف است.

دبیر کمیته فرهنگی پیشگیری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر خراسان رضوی گفت: این نکته مهم را باید یادآور شد که هیچ کس از اعتیاد مصون نیست و امکان معتاد شدن در همه افراد وجود دارد و بهترین راه برای مبارزه با اعتیاد، جلوگیری از نخستین مصرف است.

وجود باورهای غلط فرهنگی

کارشناس برنامه پیشگیری از اعتیاد بهزیستی خراسان رضوی نیز در خصوص باورهای غلطی که باعث مراجعه به مواد مخدر می‌شود گفت: یکی از دلایل مهمی که افراد مختلف بخصوص نوجوانان به سمت مواد مخدر روی می آورند باورهای غلط فرهنگی در مورد اعتیاد است.

محبوبه عباس زاده لاله با بیان اینکه در بین نوجوانان و جوانان در مورد اعتیاد باورهای غلطی وجود دارد که کاملا اشتباه است، افزود: رسانه‌ها، خانواده‌ها و آموزش و پرورش باید در آگاه سازی نوجوانان در مورد این باورهای غلط در مورد اعتیاد کوشا باشند.

وی ادامه داد: باورهای غلط باعث می‌شود افراد با سهل گیری و ناآگاهی مربوط به یک مساله یا قبول به دور از واقعیت، به مصرف موادمخدر روی آورند که با توجه به ماهیت ذاتی مصرف این مواد و روان گردان‌ها این افراد دچار سوء مصرف مواد و وابستگی خواهند شد.

کارشناس برنامه پیشگیری از اعتیاد بهزیستی خراسان رضوی اظهار داشت: متاسفانه تاریخچه باورهای غلط مصرف موادمخدر طولانی است و حتی در بین اقشار تحصیلکرده جامعه نیز دیده می‌شود.

عباس زاده، کاهش و تصحیح این باورها را نیازمند گذشت زمان و کار فرهنگی گسترده دانست و گفت:‌ حدود سال ۱۳۸۳ که مخدر شیشه از سنگاپور، مالزی و تایلند وارد ایران شد به منظور تبلیغ این ماده می‌گفتند که نشئه کننده است اما اعتیاد آور نیست، اما امروز دیگر عوارض مصرف این ماده برکسی پوشیده نیست.

وی افزود: باورهای غلط باعث می‌شود افراد اعتماد به نفس کاذب و وارونه درخصوص مصرف مواد پیدا کرده و دچار توهمات گمراه کننده شوند. از جمله باورهای غلطی که امروزه در بین جوانان در شنیده می شود آن است که ماده "گل" مخدر نیست!

مصرف تفننی مواد مخدر کسی را معتاد نمی‌کند! از دیگر باورهای اشتباه و زمینه ساز اعتیاد است. افرادی که معتاد شده اند به قصد اعتیاد به مواد، مصرف را آغاز نکرده‌اند و این مصرف درابتدا برای انان تنها جنبه تفنن داشته است.
وی ادامه داد: این در حالی است که ماده مخدر گل از مشتقات اصلی "ماری جوانا" است و قدرت اعتیاد بسیار بالایی دارد. عوارضی مانند توهم، اختلالات خواب و نوسانات شدید خلقی ایجاد می‌کند. همچنین اثر بسیار مخربی بر سیستم روحی، روانی و جسمی افراد دارد.

کارشناس برنامه پیشگیری از اعتیاد بهزیستی خراسان رضوی اظهار داشت: اینکه "مصرف تفننی مواد مخدر کسی را معتاد نمی‌کند!" از دیگر باورهای اشتباه و زمینه ساز اعتیاد است. باید دانست که همه افرادی که معتاد شده اند مصرف آنرا به قصد اعتیاد آغاز نکرده‌اند و این مصرف در ابتدا برای آنان تنها جنبه تفننی داشته است.

وی افزود: "ترک اعتیاد بسیار راحت است!" از دیگر باورهای نادرست در این مسیر است. البته اعتیاد درمان پذیر است اما ترک اعتیاد ساده نیست و علاوه بر تمایل، نیاز به عوامل مختلفی دارد و احتمال برگشت در این بیماری بسیار بالاست. بهترین کار برای جلوگیری از معتاد شدن یادگیری قدرت "نه گفتن" است.

عباس زاده اظهار داشت: یکی از باورهای غلط در مورد اعتیاد این است که "تنها مصرف مواد مخدری مثل تریاک اعتیاد آور است" و باید بدانیم مواد دیگر نیز شامل افیون‌ها، محرک‌ها، توهم‌زاها، نیروزاها و حتی مواد استنشاقی و برخی قرص ها نیز اعتیادآور هستند.

بیشتر بخوانید:

نخستین تفاهمنامه پیشگیری از اعتیاد خراسان رضوی با منطقه ویژه اقتصادی سرخس منعقد شد

طرح یاریگران زندگی خانه‌های ورزش روستایی خراسان رضوی را تجهیز می‌کند

وی ادامه داد: بعضی از دانشجویان و دانش‌آموزان، به صورت خودسرانه از ریتالین یا مواد مخدر استفاده می‌کنند تا شب‌های امتحان بیدار بمانند. این کار خطرناک است، زیرا قرص ریتالین عوارض خاص خود را دارد و ممکن است عوارض جبران ناپذیری را داشته باشد.

کارشناس برنامه پیشگیری از اعتیاد بهزیستی خراسان رضوی با بیان اینکه شبکه‌های تولید و توزیع موادمخدر منبع اصلی ایجاد و نشر باورهای غلط در جامعه هستند، افزود: این شبکه‌ها بازار تولید و توزیع مواد مخدر و روان گردان ها را رونق می‌بخشند و در این بین نیز افراد ناآگاه و نیز مصرف کنندگان که در جامعه حضور پررنگی دارند این باورهای نادرست را دامن می زنند.

عباس زاده گفت:‌ همین باورهای غلط دست به دست چرخیده و افکار عمومی و بالاخص نوجوانان را تحت تاثیر قرار می‌دهد که برای پیشگیری از عوارض و آسیب های خانمانسوز اعتیاد، نیازمند افزایش آگاهی و اطلاعات والدین و نیز نوجوانان و جوانان هستیم.



نظرات شما

نام:

ايميل:
وب:
شماره امنيتي:
نظر شما:


0 نظر در صف تاييد است.